ज़लेबी

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जलेबी

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सामग्री
  • मैदा 1 कप
  • उरद दाल सफ़ेद बिना छिलके वाली 1/4 कप
  • बेकिंग पाउडर 1/2 टीस्पून
  • खाने वाला रंग 1/8 टीस्पून
  • चीनी 2 कप
  • पानी 11/2कप
  • तलने के लिए घी या तेल

विधि



उरद दाल को धुलकर 2 घण्टे के लिए भिगा दें। थोडा पानी डालकर मिक्सी में बारीक़ पीस कर रख लें। मैदे में बेकिंग पाउडर और खाने का रंग डालकर गाढ़ा घोल तैयार कर लें, इसके लिए 3/4 कप पानी लगेंगे। इस मिक्सचर में पिसी उरद दाल डालकर अच्छे से फेटे। ताकि कोई गुठली न रहे, अलग रख दें।
चाशनी के लिए पैन में चीनी और पानी डालकर पकाये, एक तार की चाशनी बन जाये तो गैस बंद कर दें। एक कड़ाही में तेल गर्म करे, सॉस की बॉटल में मैदे का मिक्सचर डालकर तेल में जलेबी बनाये, आंच एकदम धीमी रखे, उलट पलट कर जलेबी को सुनहरा होने तक तले (जलेबी को तलने में 3 मिनट का समय लगता है) निकालकर गुनगुनी चाशनी में डाल दे, 1मिनट के लिए छोड़े और फिर चाशनी से बाहर निकालकर सर्व करे।


Material
  • 1 cup flour 
  • Black lentil 1/4 cup white without skin 
  • 1/2 teaspoon baking powder 
  • 1/8 teaspoon yellow food color 
  • 2 cups sugar 
  • Water 1&1/2 cups 
  • Ghee or oil for frying 


Method 

Soaked urad dal for 2 hours. Make a fine paste by adding some water in a grinder. Mix in flour, baking powder and food coloring prepare thick paste, 3/4 cup water and take it. Pour the mixture into the ground urad dal mix well. So let there be no lumps, keep aside. Mix sugar and water cooked sugar syrup in the pan, turn off the gas if one thread becomes syrup. Heat oil in a skillet, add the oil in mixture of flour in the sauce bottle jalebi made, kept a very low heat, until golden fried jalebi turn reversed (jalebi frying takes about 3 minutes) to remove the warm sugar syrup give you leave for 1 minute and then out of the syrup to serve.






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