कैबेज दाल बड़ा Cabbage lentils Vada
Recipes in Hindi and English Both
with Step by Step pics & Video
Material
Method
Soak both lentils for 3 to 4 hours.
Take out 1/4 cup soaked lentils, keep aside. Grind coarse paste rest of soaked lentils without water.
Now mix all the ingredients well, add 1/4 cup soaked lentils which has kept aside.
Heat oil in skillet, take mixture on hands and shape the mixture into a vada. Red fry on medium heat, take out on tissue paper, serve with sauce.
with Step by Step pics & Video
Find me on Facebook : https://www.facebook.com/groups/GarimasYummyRecipes/
FaceBook Page : https://www.facebook.com/pg/GarimasYummyDeliciousRecipes/posts
Find me on Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCSeywlNJJbhYSSQVWa6v2PQ/videos
Easy Tips : https://www.youtube.com/channel/UCzCWuTAidEy2qMY0Jr691lA
कैबेज दाल बड़ा
सामग्री
- लाल मसूर दाल 1 कप
- चना दाल 1 कप
- बारीक़ कटी पत्तागोभी 2 कप
- नमक स्वादानुसार
- हरा प्याज 1/2 कप
- बारीक़ कटा गाजर 2
- क्रश की हुई प्याज 2
- बारीक़ कटा हरी धनियापत्ती 1/2 कप
- हरी मिर्च 5 से 6
- हल्दी पाउडर 1 टीस्पून
- लाल मिर्च पाउडर 1 टीस्पून
- गर्म मसाला पाउडर 1 टीस्पून
- अमचूर पाउडर 1 टीस्पून
- बेसन 1/2 कप
- तेल तलने के लिए
विधि
दोनों दालों को धुलकर 3 से 4 घण्टे के लिए भिगा दें।
1/4 कप दाल अलग रख दें, बाकी दाल को हरी मिर्च के साथ बिना पानी के दरदरा पीस लें।
अब इसमें सारी सामग्री डालकर अच्छे से मिक्स करें, 1/4 कप भीगी दाल जो अलग रखी थी उसे भी मिला दें।
कड़ाही में तेल गर्म करें, हाथ पर मिक्सचर लेकर बड़े की शेप दें और गर्म तेल में डाल दें। मध्यम आंच पर लाल बड़े तल लें, टिश्यू पेपर पर निकालकर सॉस के साथ सर्व करें।
1/4 कप दाल अलग रख दें, बाकी दाल को हरी मिर्च के साथ बिना पानी के दरदरा पीस लें।
अब इसमें सारी सामग्री डालकर अच्छे से मिक्स करें, 1/4 कप भीगी दाल जो अलग रखी थी उसे भी मिला दें।
कड़ाही में तेल गर्म करें, हाथ पर मिक्सचर लेकर बड़े की शेप दें और गर्म तेल में डाल दें। मध्यम आंच पर लाल बड़े तल लें, टिश्यू पेपर पर निकालकर सॉस के साथ सर्व करें।
Cabbage Lentils Vada
Material
- 1 cup red lentils
- Gram Lentils 1 cup
- 2 cups chopped cabbage fine
- Salt to taste
- Green onions 1/2 cup chopped fine
- Crush 2 carrots
- 2 onions chopped fine
- 1/2 cup green Coriander leaves chopped
- Green chilli 5 to 6
- 1 teaspoon turmeric powder
- 1 teaspoon chili powder
- Garam masala powder 1 teaspoon
- Dry mango powder 1 teaspoon
- 1/2 cup gram flour
- Oil for frying
Method
Soak both lentils for 3 to 4 hours.
Take out 1/4 cup soaked lentils, keep aside. Grind coarse paste rest of soaked lentils without water.
Now mix all the ingredients well, add 1/4 cup soaked lentils which has kept aside.
Heat oil in skillet, take mixture on hands and shape the mixture into a vada. Red fry on medium heat, take out on tissue paper, serve with sauce.
Priya @asmallbite
ReplyDeleteWonderful Start and Congrats Garima ji.