अप्पम/नीर डोसा Appam/Neer Dosa


अप्पम/नीर डोसा 


सामग्री 

  • सेला चावल (मोटा चावल) 2 कप 
  • पके मोटे चावल 1 कप 
  • ताज़ा नारियल 1/2 कप कद्दूकस किया 
  • नमक 1 चम्मच 

विधि 

चावल को रात भर के लिए भिगा दें, अच्छे से फूल जाये तो निकालकर मिक्सी में पके चावल और नारियल के साथ बारीक़ पीस लें, नमक डालकर 5 से 6 घण्टे के लिए छोड़ दें। घोल को दोसे के घोल से थोडा पतला रखना है। नानस्टिक पैन या फिर अप्पम बनाने के बर्तन को गर्म करे, एक छोटी कटोरी घोल डालकर पैन को घुमाए जिससे घोल अच्छे से फ़ैल जाये, नीचे से छुटने लगे तो निकालकर अलग रख दें, इसी तरह से सारे अप्पम तैयार कर लें, किसी ग्रेवी वाली सब्जी के साथ सर्व करें। अप्पम को आप ठंडा या गर्म कैसे भी खा सकते हैं। 





Appam/Neer Dosa 


Material 

  • Sela rice (rough rice) 2 cups 
  • 1 cup cooked rice 
  • 1/2 cup grated fresh coconut 
  • 1 tablespoon salt

Method 

Let the rice soaked overnight, grind well with steamed rice and coconut, add salt and keep on warm place for 5 to 6 hours. Mixture should not be too thick. Heat non-stick pan or pot to make Appam, rotating the pan, add a small bowl, mix well and spread the mixture should be put aside and if Leaves down, like so many Appam prepare a vegetable gravy serve with. Appam how you can eat hot or cold.














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