कोल्हापुरी स्टाइल मिसल वड़ा
Recipe in English & Hindi both step by step
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कोल्हापुरी स्टाइल मिसल वड़ा
सामग्री
वड़ा बनाने की सामग्री
सर्विंग के लिए
मिसल मसाला की सामग्री
मिसल की सामग्री
मिसल मसाला की विधि
Vada making materials
For serving
Missal spice content
Missal content
Missal spice recipes
Heat oil in a pan, add the onion and fry a little, with coconut powder Fry on low flame for 2 minutes, all the whole spices and fry for 3 to 4 minutes. Cool completely different happen in a grinder to grind and keep it dry.
Missal recipes
Heat oil in cooker, cumin and Kreeptta let's choppy. Add the onion to the very red, fry for 2 minutes on medium heat, add seasoning ready Missal, green peppers, tomatoes, red chilli powder, turmeric and fry till the oil drop. Mix and pour Moth gram sprouts, add salt. Pour 2 cups of water and keep the lid. 1 whistle until cooked.
Vada recipes
Make mashed potatoes, salt, green pepper, Dniaptti, pepper, cumin powder and dry mango powder Mix well. Gram Flour, salt, red chilli powder and garam masala and prepare thick paste with water, heat oil in pan, round cake made of potato flour and dip in hot oil fry it in red. Vada is prepared. Vada put in a bowl, and serve up Missal, then chopped onion, lime juice, salt, add chopped green pepper and mix Serve namkeen
वड़ा बनाने की सामग्री
- आलू उबले 4
- हरी मिर्च कटी 4
- धनियापत्ती 2 टेबलस्पून
- नमक स्वादानुसार
- जीरा पाउडर 1 टीस्पून
- अमचूर पाउडर 1 टीस्पून
- काली मिर्च पाउडर 1/2 टीस्पून
- बेसन 1/2 कप
- नमक स्वादानुसार
- लाल मिर्च पाउडर 1 टीस्पून
- गरम मसाला पाउडर 1/2 टीस्पून
- तलने के लिए तेल
सर्विंग के लिए
- मिक्स नमकीन या बेसन सेव 1 कटोरी
- नीबू 1
- कटे प्याज 1 कप
मिसल मसाला की सामग्री
- तेल 1 चम्मच
- प्याज कटा 1
- लहसुन 5 कली
- लौंग 3
- दालचीनी 1 इंच
- नारियल पाउडर 2 टेबलस्पून
- साबुत लाल मिर्च 4
- धनिया 2 टीस्पून
- जीरा 1 टीस्पून
- काली मिर्च 5 दाने
मिसल की सामग्री
- मोठ स्प्राउट 1 कटोरी
- चना स्प्राउट 1/2 कटोरी
- तेल 2 टेबलस्पून
- करीपत्ता 12 से 15
- हरी मिर्च 2 बारीक कटी
- लाल मिर्च पाउडर 1 टीस्पून
- हल्दी पाउडर 1/2 टीस्पून
- नमक स्वादानुसार
- जीरा 1 टीस्पून
- प्याज 1/4 कप बारीक कटा
- टमाटर 1 कप बारीक कटा
मिसल मसाला की विधि
पैन में तेल गरम करे, प्याज डालकर थोडा भूनें, नारियल पाउडर डालकर साथ में 2 मिनट तक धीमी आंच पर भूनें, सारे साबुत मसाले डालकर 3 से 4 मिनट तक भूनें। पूरी तरह से ठंडा हो जाये तो मिक्सी में सूखा ही पीस कर अलग रख लें।
मिसल बनाने की विधि
मिसल बनाने की विधि
कुकर में तेल गरम करे, जीरे और करीपत्ता का तड़का दें। प्याज डालकर एकदम लाल करें, तैयार मिसल मसाला डालकर मध्यम आंच पर 2 मिनट भूने, हरी मिर्च, टमाटर, हल्दी और लाल मिर्च पाउडर डालकर तेल छोड़ने तक भूने। चना और मोठ स्प्राउट डालकर मिक्स करें, नमक भी डालें। 2 कप पानी डालकर ढक्कन लगाएं। 1 सीटी आने तक पकाये।
वड़ा बनाने की विधि
उबले आलू को मैश कर लें, इसमें नमक, हरी मिर्च, धनियापत्ती, काली मिर्च, जीरा पाउडर और अमचूर पाउडर डालकर अच्छे से मिक्स कर लें। बेसन में नमक, लाल मिर्च और गरम मसाला पाउडर और पानी डालकर गाढ़ा घोल तैयार कर लें, कड़ाही में तेल गरम करें, आलू की गोल टिक्की बनाकर बेसन में डिप करके गरम तेल में डालकर लाल तल लें। तैयार है वड़ा। एक बाउल में वड़ा रखे, ऊपर से मिसल परोसें, फिर कटे प्याज, नीबू का रस, कटी हरी मिर्च और मिक्स नमकीन या बेसन सेव डालकर सर्व करें।
वड़ा बनाने की विधि
उबले आलू को मैश कर लें, इसमें नमक, हरी मिर्च, धनियापत्ती, काली मिर्च, जीरा पाउडर और अमचूर पाउडर डालकर अच्छे से मिक्स कर लें। बेसन में नमक, लाल मिर्च और गरम मसाला पाउडर और पानी डालकर गाढ़ा घोल तैयार कर लें, कड़ाही में तेल गरम करें, आलू की गोल टिक्की बनाकर बेसन में डिप करके गरम तेल में डालकर लाल तल लें। तैयार है वड़ा। एक बाउल में वड़ा रखे, ऊपर से मिसल परोसें, फिर कटे प्याज, नीबू का रस, कटी हरी मिर्च और मिक्स नमकीन या बेसन सेव डालकर सर्व करें।
Kolhapuris styled vada Missal
Material
Vada making materials
- 4 boiled potatoes
- 4 chopped green pepper
- Dniaptti 2 tablespoons
- Salt to taste
- 1 teaspoon cumin powder
- Dry mango powder 1 teaspoon
- 1/2 teaspoon black pepper powder
- 1/2 cup besan
- Salt to taste
- 1 teaspoon chili powder
- 1/2 teaspoon garam masala powder
- Oil for frying
For serving
- 1 bowl of besan sev or mix namkeen
- Lemon 1
- 1 cup chopped onion
Missal spice content
- 1 tablespoon oil
- 1 chopped onion
- 5 garlic bud
- 3 cloves
- Cinnamon 1 inch
- 2 tablespoons coconut powder
- Whole red chili 4
- 2 teaspoons coriander
- 1 teaspoon cumin
- 5 grains of pepper
Missal content
- Moth Sprout 1 bowl
- 1/2 gram bowl Sprout
- 2 tablespoons oil
- Kreeptta 12 to 15
- Finely chopped green pepper 2
- 1 teaspoon chili powder
- 1/2 teaspoon turmeric powder
- Salt to taste
- 1 teaspoon cumin
- 1/4 cup finely chopped onion
- 1 cup finely chopped tomatoes
Missal spice recipes
Heat oil in a pan, add the onion and fry a little, with coconut powder Fry on low flame for 2 minutes, all the whole spices and fry for 3 to 4 minutes. Cool completely different happen in a grinder to grind and keep it dry.
Missal recipes
Heat oil in cooker, cumin and Kreeptta let's choppy. Add the onion to the very red, fry for 2 minutes on medium heat, add seasoning ready Missal, green peppers, tomatoes, red chilli powder, turmeric and fry till the oil drop. Mix and pour Moth gram sprouts, add salt. Pour 2 cups of water and keep the lid. 1 whistle until cooked.
Vada recipes
Make mashed potatoes, salt, green pepper, Dniaptti, pepper, cumin powder and dry mango powder Mix well. Gram Flour, salt, red chilli powder and garam masala and prepare thick paste with water, heat oil in pan, round cake made of potato flour and dip in hot oil fry it in red. Vada is prepared. Vada put in a bowl, and serve up Missal, then chopped onion, lime juice, salt, add chopped green pepper and mix Serve namkeen
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