पनीर कोफ्ता करी Paneer Kofta Curry


Recipe in eng & Hindi step by step

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पनीर कोफ्ता करी

सामग्री 

कोफ्ते के लिए

  • पनीर 200 ग्राम
  • बेसन 2 टेबलस्पून
  • नमक स्वादानुसार
  • हरी मिर्च 2 बारीक़ कटी
  • धनियापत्ती 1 टेबलस्पून
  • अदरक लहसुन पेस्ट 1 टेबलस्पून
  • तेल तलने के लिए

ग्रेवी के लिए

  • तेल 3 टेबलस्पून
  • प्याज 2 कटा
  • अदरक लहसुन पेस्ट 1 टेबलस्पून
  • टमाटर 3 कटे
  • जीरा 1 टीस्पून
  • कॉली मिर्च 8 दाने
  • दालचीनी 1 इंच
  • बड़ी इलायची 1
  • छोटी इलायची 2
  • लौंग 2
  • हल्दी पाउडर 1/2 टीस्पून
  • लाल मिर्च पाउडर 1 टीस्पून
  • धनिया पाउडर 1 चम्मच
  • नमक स्वादानुसार
  • क्रीम 2 टेबलस्पून
  • कसूरी मेथी 1 चम्मच
  • गर्म मसाला पाउडर 1 टीस्पून
  • कलौंजी 1/4 टीस्पून

विधि

पनीर को क्रश कर लें, कोफ्ते के लिए दी गयी सामग्री को अच्छे से मिक्स करें, गोले बनाकर गर्म तेल में मध्यम आंच पर लाल फ्राई करें, अलग रख दें।
कड़ाही में 2 टेबलस्पून तेल गर्म करें, प्याज का तड़का दें। हल्का लाल होने पर अदरक लहसुन का पेस्ट, टमाटर और सारे खड़े मसाले डालकर तेज आंच पर फ्राई करें, टमाटर हल्का गल जाये तब हल्दी, धनिया और लाल मिर्च पाउडर डालकर अच्छे से मिक्स करे। 20 सेकंड भूनकर गैस बंद कर दें, ठंडा होने पर थोड़े पानी के साथ मसाले को मिक्सी में बारीक़ पेस्ट बना लें। कड़ाही में बचा 1 टेबलस्पून तेल गर्म करें, कलौंजी का तड़का दें, पिसे मसाले का पेस्ट डालकर 2 मिनट पकाये, थोड़ा पानी डालें। पकाये, फिर क्रीम, गर्म मसाला और कसूरी मेथी डालकर 2 मिनट और पकाये। फ्राई कोफ्ते डालकर गैस बंद कर दें, गर्मागर्म सर्व करें।
Paneer Kofta Curry Material
For balls
  • 2 tablespoons gram flour
  • Cottage Cheese 200g
  • Salt to taste
  • 2 green chillies chopped fine
  • Dniaptti 1 tablespoons
  • Ginger garlic paste 1 tablespoons
  • Oil for frying

For gravy

  • 3 tablespoons oil
  • 2 onions, chopped
  • Ginger garlic paste 1 tablespoons
  • 3 chopped tomatoes
  • 1 teaspoon cumin
  • Black pepper 8 pieces
  • Cinnamon 1 inch
  • 1 large cardamom
  • Cardamom 2
  • 2 cloves
  • 1/2 teaspoon turmeric powder
  • 1 teaspoon chili powder
  • 1 tsp coriander powder
  • Salt to taste
  • 2 tablespoons cream
  • Kasuri Methi 1 tsp
  • Garam masala powder 1 teaspoon
  • 1/4 teaspoon kalonji

Method

Crush the cottage cheese, make balls given to mix ingredients well, balls, red fry in hot oil on medium heat, set aside.

Heat 2 tablespoons oil in a pan, put onion choppy. Lighter red ginger garlic paste, tomatoes and fry on high heat, add all the spices, tomatoes, should get lil soft, add turmeric, coriander and red chilli powder mix well. Toast for 20 seconds, turn off the gas, after cooling spices in a grinder with a little water and make a fine paste. Add remaining 1 Tablespoons oil in skillet, heat the remaining, choppy note of kalonji, ground spice paste for 2 minutes, add cooked, add a little water. Cooked, then the cream, warm and Kasuri methi masala and cooked, add 2 minutes. Turn off the gas and put fried balls, serve hot.




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