पनीर अदरकी
Recipe in Hindi & English both
Find me on Facebook : https://www.facebook.com/groups/GarimasYummyRecipes/
FaceBook Page : https://www.facebook.com/pg/GarimasYummyDeliciousRecipes/posts
Find me on Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCSeywlNJJbhYSSQVWa6v2PQ/videos
Easy Tips : https://www.youtube.com/channel/UCzCWuTAidEy2qMY0Jr691lA
पनीर अदरकी
सामग्री
पनीर 200 ग्राम
तेल 2 टेबलस्पून
प्याज 2 बारीक़ कटे
अदरक पेस्ट 1 टेबलस्पून
अदरक लम्बी लच्छे में कटी 1 चम्मच
टमाटर 3 पेस्ट किये
लहसुन पेस्ट 1 टीस्पून
जीरा 1 टीस्पून
खसखस या पोस्ता दाना 1 टेबलस्पून
नीबू रस 1 चम्मच
काली मिर्च पाउडर 1 टीस्पून
हल्दी पाउडर 1/2 टीस्पून
लाल मिर्च पाउडर 2 टीस्पून
नमक स्वादानुसार
गर्म मसाला पाउडर 1 टीस्पून
धनियापत्ती 2 टेबलस्पून
विधि
खसखस और जीरा को पानी में 30 मिनट के लिए भिगा दे, बारीक़ पेस्ट पीसकर रख लें। कड़ाही में तेल गर्म करे, प्याज डालकर मध्यम आंच पर लाल करे, अदरक पेस्ट, लहसुन पेस्ट और आधी कटी अदरक डालकर 2 मिनट भूने, टोमेटो प्यूरी, नमक, हल्दी और लाल मिर्च पाउडर डालकर तेल छोड़ने तक भूने। खसखस- जीरे का पेस्ट, नीबू रस और काली मिर्च पाउडर डालकर 2 मिनट और भूनें। पनीर के कटे टुकड़े डालकर थोडा चलाये, 1/2 कप पानी डालकर 5 मिनट के लिए धीमी आंच पर ढक दें। खोलकर गर्म मसाला डालकर मिक्स करे, गैस बन्द करके बची अदरक और धनियापत्ती से सजाकर सर्व करें।
Paneer Adraki
Material
Paneer 200g
2 tablespoons oil
2 onions, chopped fine
Ginger paste 1 tablespoons
Chopped
1 teaspoon grated ginger Long
Tomato paste made 3
1 teaspoon garlic paste
1 teaspoon cumin
1 tablespoons poppy seeds
1 tablespoon lemon juice
1 teaspoon black pepper powder
1/2 teaspoon turmeric powder
2 teaspoons chili powder
Salt to taste
Garam masala powder 1 teaspoon
Dhniyaptti 2 tablespoons
Method
Poppy seeds and cumin seeds soaked in water for 30 minutes, giving a
fine paste and keep grinding. Heat oil in a pan, on medium heat, add the
onions to red, ginger paste, garlic paste and fry for 2 minutes, add
half the grated ginger, tomato puree, salt, red chilli powder, turmeric
and fry till the oil drop. Poppy seeds-cumin paste, lemon juice and
black pepper powder and fry for 2 minutes. Put some paneer chopped run,
1/2 cup water and cover for 5 minutes on low flame. Pour hot spice mix
freely, gas off. Dhniaptti Garnish with the remaining ginger and serve.
Comments
Post a Comment