पनीर अदरकी


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पनीर अदरकी

सामग्री
पनीर 200 ग्राम
तेल 2 टेबलस्पून
प्याज 2 बारीक़ कटे
अदरक पेस्ट 1 टेबलस्पून
अदरक लम्बी लच्छे में कटी 1 चम्मच
टमाटर 3 पेस्ट किये
लहसुन पेस्ट 1 टीस्पून
जीरा 1 टीस्पून
खसखस या पोस्ता दाना 1 टेबलस्पून
नीबू रस 1 चम्मच
काली मिर्च पाउडर 1 टीस्पून
हल्दी पाउडर 1/2 टीस्पून
लाल मिर्च पाउडर 2 टीस्पून
नमक स्वादानुसार
गर्म मसाला पाउडर 1 टीस्पून
धनियापत्ती 2 टेबलस्पून

विधि
खसखस और जीरा को पानी में 30 मिनट के लिए भिगा दे, बारीक़ पेस्ट पीसकर रख लें। कड़ाही में तेल गर्म करे, प्याज डालकर मध्यम आंच पर लाल करे, अदरक पेस्ट, लहसुन पेस्ट और आधी कटी अदरक डालकर 2 मिनट भूने, टोमेटो प्यूरी, नमक, हल्दी और लाल मिर्च पाउडर डालकर तेल छोड़ने तक भूने। खसखस- जीरे का पेस्ट, नीबू रस और काली मिर्च पाउडर डालकर 2 मिनट और भूनें। पनीर के कटे टुकड़े डालकर थोडा चलाये, 1/2 कप पानी डालकर 5 मिनट के लिए धीमी आंच पर ढक दें। खोलकर गर्म मसाला डालकर मिक्स करे, गैस बन्द करके बची अदरक और धनियापत्ती से सजाकर सर्व करें।


Paneer Adraki

Material 

Paneer 200g 
2 tablespoons oil 
2 onions, chopped fine 
Ginger paste 1 tablespoons Chopped 
1 teaspoon grated ginger Long 
Tomato paste made 3 
1 teaspoon garlic paste 
1 teaspoon cumin 
1 tablespoons poppy seeds 
1 tablespoon lemon juice 
1 teaspoon black pepper powder 
1/2 teaspoon turmeric powder 
2 teaspoons chili powder 
Salt to taste 
Garam masala powder 1 teaspoon 
Dhniyaptti 2 tablespoons 

Method 

Poppy seeds and cumin seeds soaked in water for 30 minutes, giving a fine paste and keep grinding. Heat oil in a pan, on medium heat, add the onions to red, ginger paste, garlic paste and fry for 2 minutes, add half the grated ginger, tomato puree, salt, red chilli powder, turmeric and fry till the oil drop. Poppy seeds-cumin paste, lemon juice and black pepper powder and fry for 2 minutes. Put some paneer chopped run, 1/2 cup water and cover for 5 minutes on low flame. Pour hot spice mix freely, gas off. Dhniaptti Garnish with the remaining ginger and serve.



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