मशरूम की इस सब्जी के आगे बाकी सब रेसिपी फीकी पड़ गयी । मशरूम को साफ कैसे करे । Mushroom Sabji Masala
#Garimasyummyfoodrecipes
#garimasvlog
Recipes in Hindi and English Both
with Video
Find me on Facebook : https://www.facebook.com/groups/GarimasYummyRecipes/
FaceBook Page : https://www.facebook.com/pg/GarimasYummyDeliciousRecipes/posts
Find me on Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCSeywlNJJbhYSSQVWa6v2PQ/videos
Garima's Vlog : https://www.youtube.com/channel/UCzCWuTAidEy2qMY0Jr691lA
मशरूम की इस सब्जी के आगे बाकी सब रेसिपी फीकी पड़ गयी । मशरूम को साफ कैसे करे । Mushroom Sabji Masala
मशरूम की सब्जी
सामग्री-
मशरूम 400 ग्राम
हरा प्याज 150 ग्राम
प्याज 1
टमाटर 2
अदरक लहसुन पेस्ट 2 टीस्पून
साबुत लाल मिर्च 4
मलाई 2 छोटे चम्मच
सरसो तेल 3 टेबलस्पून
छोटी इलायची 2
लौंग 2
कुटी धनिया के बीज 1 टेबलस्पून
हल्दी पाउडर 1 टीस्पून
लाल मिर्च पाउडर 1 टीस्पून
धनिया पाउडर 1 टीस्पून
नमक स्वादानुसार
गर्म मसाला पाउडर 1 टीस्पून
कसूरी मेथी 1 टीस्पून
हरी धनिया बारीक कटी
विधि
- मशरूम को धुलकर अलग रख लें।
- 2 या 4 हिस्सों में काट लें।
- प्याज को बारीक काट लें।
- हरे प्याज का सफेद और हरा हिस्सा अलग अलग काटकर रख लें।
- टमाटर को काट लें, सूखी लाल मिर्च और मलाई के साथ मिलकर टमाटर का बारीक पेस्ट तैयार कर लें।
- कड़ाही में तेल गरम करे।
- छोटी इलायची, लौंग और कुटी धनिया का तड़का दें।
- सफेद प्याज डालकर लाल होने तक भूनें।
- अदरक लहसुन का पेस्ट डालकर भूनें।
- टमाटर का पेस्ट डालकर मिलाएं।
- हल्दी, धनिया, लाल मिर्च और नमक डालकर अच्छे से मिलाएं।
- धीमी आंच पर ढककर तेल छोड़ने तक भूनें।
- अब हरा प्याज और मशरूम डालकर मसाले में मिलाये।
- 5 से 7 मिनट तक भूने।
- गरम मसाला और कसूरी मेथी के पाउडर डालकर मिलाये।
- ग्रेवी के लिए पानी डालें।
- 5 मिनट तक धीमी आंच पर ढककर पकाएं।
- हरी धनिया डालकर गैस बंद कर दें।
- मशरूम की सब्जी बनकर तैयार है।
Mushroom ki Sabji
Ingredients-
400 grams of mushrooms
Green onion 150 gm
Onion 1
Tomatoes 2
Ginger garlic paste 2 tbsp
Whole red chilli 4
Cream/ malai 2 tbsp
Mustard oil 3 tbsp
Small cardamom 2
Cloves 2
Crushed Coriander seeds 1 tablespoon
Turmeric powder 1 tsp
Red chilli powder 1 tsp
Coriander powder 1 tsp
Salt to taste
Garam Masala Powder 1 tsp
Dried fenugreek 1 tsp
Finely chopped green coriander
Method
- Wash the mushrooms and set aside.
- Cut it into 2 or 4 parts.
- Finely chop the onion.
- Cut the white and green part of the spring onion separately.
- Cut the tomatoes, make a fine paste of tomatoes together with dry red chilli and cream/malai.
- Heat the oil in a wok.
- Temper with small cardamom, cloves and coriander seeds.
- Add white onion and fry till red.
- Add ginger garlic paste and fry it.
- Add tomato paste and mix.
- Add turmeric, coriander, red chilli and salt and mix well.
- Cover on low flame and fry till oil is released.
- Now add spring onion and mushrooms and mix in the spices.
- Cook for 5 to 7 minutes.
- Add garam masala and dry fenugreek powder and mix.
- Add water to the gravy. Cover and cook on low heat for 5 minutes.
- Add green coriander and turn off the gas.
- Mushroom vegetable is ready to be serve.
Comments
Post a Comment