माँ के भोग के लिए बनाए सूखे काले चने । Without Onion Garlic Kala Chana Masala

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माँ के भोग के लिए बनाए सूखे काले चने । Without Onion Garlic Kala Chana Masala




सात्विक चना मसाला 


सामग्री 


काला चना 1 कप 
आलू 1 साबुत 
अमचूर 2 
नमक स्वादानुसार 
टमाटर 2 
हरी मिर्च 2 
अदरक टुकड़ा 1 इंच 
सरसो तेल 2 टेबलस्पून 
जीरा 1/2 टीस्पून 
हींग 1/4 टीस्पून 
कसूरी मेथी 2 टीस्पून 
हल्दी पाउडर 1/2 टीस्पून 
लाल मिर्च पाउडर 1 टेबलस्पून 
धनिया पाउडर 1.5 टीस्पून 
चना मसाला 2 टीस्पून 
हरी धनिया कटी हुई 

विधि 


  • चनों को रात भर के लिए भिगा दें। 
  • सुबह पानी से छान लें। 
  • आलू को छीलकर टुकड़ो में काट लें। 
  • टमाटर, हरी मिर्च और अदरक को चॉपर में चॉप कर लें या मिक्सी में पीसकर पेस्ट बना लें। प्
  • रेशर कुकर में भीगा चना, नमक, अमचूर और आलू डाल दें। 
  • कुकर का ढक्कन लगाकर तेज आंच पर एक सीटी लगाएं। 
  • फिर आंच को धीमा करके 10 मिनट तक पकाएं। 
  • गैस बंद कर दें। 
  • कड़ाही में सरसों तेल गरम करे। 
  • जीरा, हींग और कसूरी मेथी के तड़का दें। 
  • चॉप किये टमाटर, अदरक और हरी मिर्च डाल दें। 
  • धीमी आंच पर ढककर भून लें। 
  • एक कटोरी में सारे सूखे मसाले डालकर अच्छे से सूखा ही मिला लें। 
  • टमाटर का पेस्ट भुन जाए तो सूखे मसाले का मिश्रण डालकर धीमी आंच पर भून लें। 
  • चने के साथ जो उबले आलू है उनको मैश कर लें। 
  • अमचूर के टुकड़े निकालकर हटा दें। 
  • भुने मसाले में, उबले चने पानी सहित डाल दें। 
  • अच्छे से मिलाएं। 
  • 10 मिनट के लिए धीमी आंच पर ढककर पकाएं। 
  • बीच बीच मे चलाते भी रहे। 
  • चनों का पानी अच्छे से सूख जाए तो गैस बंद कर दें। 
  • टेस्टी चना मसाला बनकर तैयार है। 
  • चने पर हरी धनिया डालकर सर्व करें।














Satvik Chana Masala 




Material 


Black Chickpeas 1 cup 
Potato 1 
Whole dry mango 2 piece 
Salt to taste 
Tomato 2 
Green Chili 2 
Ginger slice 1 inch 
Mustard oil 2 tbsp 
Cumin seeds 1/2 teaspoon 
Asafoetida 1/4 tsp 
Kasuri Methi 2 tsp 
Turmeric powder 1/2 tsp 
Red chili powder 1 tablespoon 
Coriander powder 1.5 tsp 
Chana Masala 2 tsp 
Coriander chopped 

Method 


  • Let the chickpeas soak for the overnight. 
  • Sieve water in the morning. 
  • Peel the potatoes and cut them into pieces. 
  • Chop the tomatoes, green chillies and ginger into the chopper or grind them in a grinder and make a paste. 
  • Add soaked chickpeas, salt, mango powder and potatoes to the pressure cooker. 
  • Cover the cooker and give a whistle on high flame. 
  • Then reduce the heat and cook for 10 minutes. 
  • Turn off the gas. 
  • Heat the mustard oil in the pan. 
  • Sprinkle cumin seeds, asafetida and kasoori methi. 
  • Add chopped tomatoes, ginger and green chillies. 
  • Cover and fry on low heat. 
  • Put all the dried spices in a bowl and mix it well. 
  • Once the tomato paste is roasted, add the dry spices mixture and fry it on low heat. 
  • Mash the boiled potatoes which boil with chickpeas. 
  • Remove the pieces of dry mango. 
  • Add boiled chickpeas In spices and mix well. 
  • Cover and cook on low heat for 10 minutes. 
  • Stir in between. 
  • If the water of chickpeas is dry well, turn off the gas. 
  • Tasty chana masala is ready. 
  • Serve by adding green coriander to the chickpeas.









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