भूल जाएंगे सारे स्नैक्स जब बनाएंगे मिनटों में ये फराली कटलेट । Falahari Cutlet | Farali Snack
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भूल जाएंगे सारे स्नैक्स जब बनाएंगे मिनटों में ये फराली कटलेट । Falahari Cutlet | Farali Snack
फराली कटलेट
सामग्री
राजगीरा आटा 1 कप
कटी पालक 1 कप
क्रश कच्चे आलू 1/2 कप
क्रश लौकी 1/2 कप
धनियापत्ती 1 टेबलस्पून
हरी मिर्च 1 टेबलस्पून
बारीक कटी अदरक क्रश 1 टीस्पून
सेंधा नमक स्वादानुसार
जीरा पाउडर 1 टीस्पून
काली मिर्च पाउडर 1/2 टीस्पून
कुटे धनिया बीज 1 टीस्पून
सौंफ 1/2 टीस्पून
लाल मिर्च पाउडर 1/2 टीस्पून
तेल फ्राई करने के लिए
विधि
- राजगीरा आटा को अच्छे से छान लें।
- सब्जियों को सिर्फ धुलना है, निचोड़ना नही है।
- आटे में सारी सब्जियां मिलाये।
- नमक और सारे मसाले भी मिक्स करें।
- हाथो से अच्छे से कटलेट का मिश्रण मिलाए।
- हाथो पर तेल या घी लगाकर कटलेट की शेप दें।
- सारे कटलेट बनाकर प्लेट में रख लें।
- नॉनस्टिक पैन में 2 टेबलस्पून तेल गरम करें।
- कटलेट डालकर धीमी आंच पर 2 मिनट के लिए छोड़ दें।
- 2 मिनट के बाद सारे कटलेट को पलट दें।
- वापस से 2 मिनट के लिए धीमी आंच पर छोड़ दें।
- 2 मिनट के बाद आंच को तेज करके कटलेट को दोनों साइड से लाल करें।
- तेल से बाहर निकाल लें।
- फराली कटलेट बनकर तैयार हैं।
- गर्मागर्म कटलेट को सेव करें।
नोट- ये कटलेट आप सिंघाड़ा आटा या कुट्टू के आटे से बना सकते हैं।
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Farali Cutlet
Ingredients
Rajgeera Flour 1 cup
Chopped spinach 1 cup
Crush Potato 1/2 cup
Crush bottle gourd 1/2 cup
Coriander leaves 1 tbsp
Green chilli chopped 1 tbsp
Ginger crushed 1 tsp
Rock salt as per taste
Cumin powder 1 tsp
Black pepper powder 1/2 tsp
Crushed coriander seeds 1 tbsp
Fennel seeds 1/2 tsp
Red chilli powder 1/2 tsp
Oil for shallow fry
Method
- Sieve Rajgeera flour and keep aside.
- Keep in mind that don't squeeze any vegetable juice.
- Add chopped and crushed vegetables in rajgeera flour.
- Add all spices and salt too.
- Mix well with hands.
- Apply oil or ghee on palm.
- Take some cutlet mixture and give it a desired shape.
- Make all cutlets like this.
- Place a nonstick pan on flame.
- Add 2 tbsp oil or ghee in pan.
- Let it heat.
- Put cutlets in hot oil.
- Fry on sim flame for 2 minutes.
- Turn all cutlets after 2 minutes.
- Keep on sim flame for 2 minutes again.
- Now Fry cutlets on medium high flame till golden and crisp.
- Take out cutlets from pan.
- Farali cutlets are ready.
- Serve hot with any farali chutney or dip.
Note- you can make these cutlets from Singhada flour or Kuttu flour.
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