भूल जाएंगे सारे स्नैक्स जब बनाएंगे मिनटों में ये फराली कटलेट । Falahari Cutlet | Farali Snack

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 भूल जाएंगे सारे स्नैक्स जब बनाएंगे मिनटों में ये फराली कटलेट । Falahari Cutlet | Farali Snack 

फराली कटलेट 

सामग्री  


राजगीरा आटा 1 कप
कटी पालक 1 कप
क्रश कच्चे आलू 1/2 कप
क्रश लौकी 1/2 कप
धनियापत्ती 1 टेबलस्पून
हरी मिर्च 1 टेबलस्पून
बारीक कटी अदरक क्रश 1 टीस्पून
सेंधा नमक स्वादानुसार
जीरा पाउडर 1 टीस्पून
काली मिर्च पाउडर 1/2 टीस्पून
कुटे धनिया बीज 1 टीस्पून
सौंफ 1/2 टीस्पून
लाल मिर्च पाउडर 1/2 टीस्पून
तेल फ्राई करने के लिए

विधि

  • राजगीरा आटा को अच्छे से छान लें।
  • सब्जियों को सिर्फ धुलना है, निचोड़ना नही है।
  • आटे में सारी सब्जियां मिलाये।
  • नमक और सारे मसाले भी मिक्स करें।
  • हाथो से अच्छे से कटलेट का मिश्रण मिलाए।
  • हाथो पर तेल या घी लगाकर कटलेट की शेप दें।
  • सारे कटलेट बनाकर प्लेट में रख लें।
  • नॉनस्टिक पैन में 2 टेबलस्पून तेल गरम करें।
  • कटलेट डालकर धीमी आंच पर 2 मिनट के लिए छोड़ दें।
  • 2 मिनट के बाद सारे कटलेट को पलट दें।
  • वापस से 2 मिनट के लिए धीमी आंच पर छोड़ दें।
  • 2 मिनट के बाद आंच को तेज करके कटलेट को दोनों साइड से लाल करें।
  • तेल से बाहर निकाल लें।
  • फराली कटलेट बनकर तैयार हैं।
  • गर्मागर्म कटलेट को सेव करें।
नोट- ये कटलेट आप सिंघाड़ा आटा या कुट्टू के आटे से बना सकते हैं।



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Farali Cutlet 


Ingredients 


Rajgeera Flour 1 cup 
Chopped spinach 1 cup 
Crush Potato 1/2 cup 
Crush bottle gourd 1/2 cup 
Coriander leaves 1 tbsp 
Green chilli chopped 1 tbsp 
Ginger crushed 1 tsp 
Rock salt as per taste 
Cumin powder 1 tsp 
Black pepper powder 1/2 tsp 
Crushed coriander seeds 1 tbsp 
Fennel seeds 1/2 tsp 
Red chilli powder 1/2 tsp 
Oil for shallow fry 

Method 


  • Sieve Rajgeera flour and keep aside. 
  • Keep in mind that don't squeeze any vegetable juice. 
  • Add chopped and crushed vegetables in rajgeera flour. 
  • Add all spices and salt too. 
  • Mix well with hands. 
  • Apply oil or ghee on palm. 
  • Take some cutlet mixture and give it a desired shape. 
  • Make all cutlets like this. 
  • Place a nonstick pan on flame. 
  • Add 2 tbsp oil or ghee in pan. 
  • Let it heat. 
  • Put cutlets in hot oil. 
  • Fry on sim flame for 2 minutes. 
  • Turn all cutlets after 2 minutes. 
  • Keep on sim flame for 2 minutes again. 
  • Now Fry cutlets on medium high flame till golden and crisp. 
  • Take out cutlets from pan. 
  • Farali cutlets are ready. 
  • Serve hot with any farali chutney or dip. 
Note- you can make these cutlets from Singhada flour or Kuttu flour.

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