नए तरीके से बनाएंगे लौकी की सब्जी तो चिकन मटन सब खाना भूल जाएंगे । Lauki sabji | Bottle Gourd Sabzi
Recipes in Hindi and English Both
with Video
Bottle Gourd 500 grams
Potato 2
Mustard oil 2 tbsp
Desi Ghee 1 tbsp
Whole Dry Red Chili 2
Cinnamon 1 inch piece
Cumin seeds 1 teaspoon
Black Pepper 1/2 teaspoon
Green cardamom 2
Cloves 2
Onion 2
Tomato 2
Garlic 12 buds
Ginger 1 inch piece
Fresh cream 1 tbsp
Salt to taste
Turmeric powder 1 tsp
Red chili powder 1 tbsp
Coriander powder 1 tbsp
Kitchen King Masala 1 tsp
Kasuri Methi 1 tsp
Green Coriander a hand ful
Method: -
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नए तरीके से बनाएंगे लौकी की सब्जी तो चिकन मटन सब खाना भूल जाएंगे । Lauki sabji | Bottle Gourd Sabzi
सामग्री
लौकी 500 ग्राम
आलू 2
सरसों का तेल 2 टेबल स्पून
देसी घी 1 टेबल स्पून
साबुत सूखी लाल मिर्च 2
दाल चीनी 1 इंच टुकड़ा
जीरा 1 छोटी चम्मच
काली मिर्च दाने 1/2 छोटी चम्मच
आलू 2
सरसों का तेल 2 टेबल स्पून
देसी घी 1 टेबल स्पून
साबुत सूखी लाल मिर्च 2
दाल चीनी 1 इंच टुकड़ा
जीरा 1 छोटी चम्मच
काली मिर्च दाने 1/2 छोटी चम्मच
छोटी इलाइची 2
लौंग 2
प्याज 2
टमाटर 2
लहसुन 12 कली
अदरक 1 इंच टुकड़ा
ताजी मलाई 1 टेबल स्पून
नमक स्वादानुसार
हल्दी पाउडर 1 छोटी चम्मच
लाल मिर्च पाउडर 1 टेबल स्पून
धनिया पाउडर 1 टेबल स्पून
किचन किंग मसाला 1 छोटी चम्मच
कसूरी मेथी 1 छोटी चम्मच
हरा धनिया 1 मुठ्ठी
विधी :-
- लौकी के ऊपर और नीचे का हिस्सा काटकर निकाल दे |
- लौकी को छील लें |
- लौकी को छोटे छोटे टुकड़ों में काट लें |
- आलू को छील कर टुकड़ों में काट लें |
- प्याज को छील कर छोटे छोटे टुकड़ों में काट लें |
- अदरक , लहसुन एवं टमाटर का पेस्ट बनाएं |
- कुकर में सरसों का तेल गर्म करने रख दें |
- साथ ही इसमें घी भी डाल दें |
- तेल गर्म हो जाने पर साबुत सूखी लाल मिर्चं , दाल चीनी , जीरा, काली मिर्च , छोटी इलाइची ,लौंग डालकर तड़का लगाएं |
- कटी हुई प्याज डालें एवं उसे लाल होने तक पकाएं |
- हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, नमक डाल कर कुछ देर धीमी आंच पर पकाएं |
- टमाटर, अदरक और लहसुन का पेस्ट डाल कर कुछ देर धीमी आंच पर पकाएं |
- मसाला पकाने के बाद कटी हुई लौकी एवं आलू डालकर 2-3 मिनिट तेज आंच पर चलाते हुए भूने |
- ताजी मलाई मिलाएं |
- किचन किंग मसाला एवं कसूरी मेथी डालकर मिलाएं |
- लगभग 1 कप या आवश्यकतानुसार पानी मिलाएं |
- कुकर का ढक्कन लगाकर 1 सीटी आने तक पकाएं |
- सीटी आने के बाद गैस की आंच कम करके 4-5 मिनिट तक पकाएं |
- कुकर का ढक्कन हटाकर हरा धनिया पत्ती मिलाएं |
- इसे रोटी या पराठे के साथ सर्व करें, लोग उंगलियां चाटते रह जाएंगे।
If you will make this Bottle gourd sabji in a new way, you will forget chicken, mutton and everything | Lauki sabji | Bottle Gourd Sabzi
Material
Bottle Gourd 500 grams
Potato 2
Mustard oil 2 tbsp
Desi Ghee 1 tbsp
Whole Dry Red Chili 2
Cinnamon 1 inch piece
Cumin seeds 1 teaspoon
Black Pepper 1/2 teaspoon
Green cardamom 2
Cloves 2
Onion 2
Tomato 2
Garlic 12 buds
Ginger 1 inch piece
Fresh cream 1 tbsp
Salt to taste
Turmeric powder 1 tsp
Red chili powder 1 tbsp
Coriander powder 1 tbsp
Kitchen King Masala 1 tsp
Kasuri Methi 1 tsp
Green Coriander a hand ful
Method: -
- Cut off the top and bottom of the bottle gourd.
- Peel the bottle gourd.
- Cut the bottle gourd into small pieces.
- Peel the potatoes and cut them into big pieces.
- Peel the onion and cut it into small pieces.
- Make ginger, garlic and tomato paste.
- Place mustard oil in the cooker to heat.
- Also add Desi Ghee.
- Once the oil is hot, add whole dry red chillies, cinnamon, cumin, black pepper, small cardamom, cloves and temper.
- Add chopped onion and cook till it turns red.
- Add turmeric powder, coriander powder, red chilli powder, salt and cook on low flame for a while.
- Add tomato, ginger, garlic paste and cook on low heat till oil release.
- After cooking the masala, add chopped bottle gourd and potatoes and roast on high flame for 2-3 minutes.
- Add fresh cream.
- Add the Kitchen King Masala and Kasuri Methi and mix.
- Add water.
- Cover the cooker lid and cook for 1 whistle.
- After 1 whistle, reduce the flame to cook for 4-5 minutes.
- Remove the cooker's lid and add the coriander leaves.
- Serve it with roti or paratha, people will keep licking fingers.
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