इस दिवाली बेसन से बनाये ये नई रेसिपी जिसे खाकर मेहमान भी वाह कर उठें। Besan Gud Pare sweet Recipe
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इस दिवाली बेसन से बनाये ये नई रेसिपी जिसे खाकर मेहमान भी वाह कर उठें। Besan Gud Pare sweet Recipe
बेसन गुड़ के लठ्ठे
सामग्री
बेसन 1 कप
देशी घी 4 टेबलस्पून
तेल तलने के लिए
गुड़ 1 कप या कम
अजवाइन 1/4 टीस्पून
सोंठ पाउडर 1/4 टीस्पून
काला नमक 1/4 टीस्पून
छोटी इलायची पाउडर 1/4 टीस्पून
विधि
- बेसन को छान लें।
- देशी घी डालकर अच्छे से मिलाएं।
- पानी डालकर मुलायम आटा गूथ लें।
- सूती कपड़े से ढककर 25 मिनट के लिए रख दें।
- 25 मिनट के बाद बेसन के आटे को अच्छे से मल करके चिकना करें।
- हाथों से छोटी छोटी लोई लेकर अंडाकार लठ्ठों की शेप दें।
- सारे लठ्ठे ऐसे ही बना लें।
- तलने का तेल गरम करें।
- सारे लठ्ठों को डालकर धीमी आंच पर लाल होने तक तल लें।
- तलकर अलग रख लें।
- कड़ाही में गुड़ डालें।
- 2 चम्मच पानी भी डालें।
- छोटी इलायची, काला नमक, सोंठ पाउडर और अजवाइन डालकर धीमी आंच पर पकाएं।
- 3 से 4 मिनट तक पकाएं।
- थोड़े गुड़ की चाशनी पानी की कटोरी में डालें, अगर बॉल जैसे बने तो समझ जाएं कि चाशनी तैयार हैं।
- सारे बेसन के लठ्ठे डालकर अच्छे से मिलाये।
- 2 मिनट के लिए लगातार चलाएं।
- अब लठ्ठों को गुड़ से निकालकर किसी प्लेट में फैला दें।
- 20 मिनट के लिए खुला छोड़ दें।
- 20 मिनट के बाद लठ्ठे अच्छे से सूख जाएंगे।
- किसी एयरटाइट डिब्बे में महीने भर तक स्टोर करके रखें।
- गुड़ के लठ्ठे बनकर तैयार है।
Gram flour jaggery logs
Material
Gram flour 1 cup
Desi Ghee 4 tablespoons
To fry oil
Jaggery 1 cup or less
Carom seeds 1/4 tsp
Dry ginger powder 1/4 tsp
Black salt 1/4 tsp
Small cardamom powder 1/4 tsp
Method
- Sieve the gram flour.
- Add deshi ghee and mix well.
- Add water and knead soft dough.
- Cover with a cotton cloth and keep it for 25 minutes.
- After 25 minutes, smooth the gram flour by rubbing it well.
- Take small dough with hands and give shape of oval logs.
- Make all the sticks like this.
- Heat the frying oil.
- Add all the logs and fry them on a low flame till they turn red.
- Fry and keep aside.
- Add jaggery to the pan.
- Add 2 teaspoons of water too.
- Add small cardamom, black salt, dry ginger powder and carom and cook on low heat.
- Cook for 3 to 4 minutes.
- Pour some jaggery syrup in a bowl of water, if made like a ball, then understand that the syrup is ready.
- Add all the gram flour sticks and mix well.
- Stir continuously for 2 minutes.
- Now remove the logs from the jaggery and spread it on a plate.
- Leave uncovered for 20 minutes.
- After 20 minutes the logs will dry well.
- Store in an airtight container for a month.
- Jaggery sticks are ready.
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