इस दिवाली बेसन से बनाये ये नई रेसिपी जिसे खाकर मेहमान भी वाह कर उठें। Besan Gud Pare sweet Recipe

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इस दिवाली बेसन से बनाये ये नई रेसिपी जिसे खाकर मेहमान भी वाह कर उठें। Besan Gud Pare sweet Recipe

बेसन गुड़ के लठ्ठे 


सामग्री 


बेसन 1 कप 
देशी घी 4 टेबलस्पून 
तेल तलने के लिए 
गुड़ 1 कप या कम 
अजवाइन 1/4 टीस्पून 
सोंठ पाउडर 1/4 टीस्पून 
काला नमक 1/4 टीस्पून 
छोटी इलायची पाउडर 1/4 टीस्पून 

विधि 


  • बेसन को छान लें। 
  • देशी घी डालकर अच्छे से मिलाएं। 
  • पानी डालकर मुलायम आटा गूथ लें। 
  • सूती कपड़े से ढककर 25 मिनट के लिए रख दें। 
  • 25 मिनट के बाद बेसन के आटे को अच्छे से मल करके चिकना करें। 
  • हाथों से छोटी छोटी लोई लेकर अंडाकार लठ्ठों की शेप दें। 
  • सारे लठ्ठे ऐसे ही बना लें। 
  • तलने का तेल गरम करें। 
  • सारे लठ्ठों को डालकर धीमी आंच पर लाल होने तक तल लें। 
  • तलकर अलग रख लें। 
  • कड़ाही में गुड़ डालें। 
  • 2 चम्मच पानी भी डालें। 
  • छोटी इलायची, काला नमक, सोंठ पाउडर और अजवाइन डालकर धीमी आंच पर पकाएं। 
  • 3 से 4 मिनट तक पकाएं। 
  • थोड़े गुड़ की चाशनी पानी की कटोरी में डालें, अगर बॉल जैसे बने तो समझ जाएं कि चाशनी तैयार हैं।
  •  सारे बेसन के लठ्ठे डालकर अच्छे से मिलाये। 
  • 2 मिनट के लिए लगातार चलाएं। 
  • अब लठ्ठों को गुड़ से निकालकर किसी प्लेट में फैला दें। 
  • 20 मिनट के लिए खुला छोड़ दें। 
  • 20 मिनट के बाद लठ्ठे अच्छे से सूख जाएंगे। 
  • किसी एयरटाइट डिब्बे में महीने भर तक स्टोर करके रखें। 
  • गुड़ के लठ्ठे बनकर तैयार है।



Gram flour jaggery logs 


Material 


Gram flour 1 cup 
Desi Ghee 4 tablespoons 
To fry oil 
Jaggery 1 cup or less 
Carom seeds 1/4 tsp 
Dry ginger powder 1/4 tsp 
Black salt 1/4 tsp 
Small cardamom powder 1/4 tsp 

Method 


  • Sieve the gram flour. 
  • Add deshi ghee and mix well. 
  • Add water and knead soft dough. 
  • Cover with a cotton cloth and keep it for 25 minutes. 
  • After 25 minutes, smooth the gram flour by rubbing it well. 
  • Take small dough with hands and give shape of oval logs. 
  • Make all the sticks like this. 
  • Heat the frying oil. 
  • Add all the logs and fry them on a low flame till they turn red. 
  • Fry and keep aside. 
  • Add jaggery to the pan. 
  • Add 2 teaspoons of water too. 
  • Add small cardamom, black salt, dry ginger powder and carom and cook on low heat. 
  • Cook for 3 to 4 minutes. 
  • Pour some jaggery syrup in a bowl of water, if made like a ball, then understand that the syrup is ready. 
  • Add all the gram flour sticks and mix well. 
  • Stir continuously for 2 minutes. 
  • Now remove the logs from the jaggery and spread it on a plate. 
  • Leave uncovered for 20 minutes. 
  • After 20 minutes the logs will dry well. 
  • Store in an airtight container for a month. 
  • Jaggery sticks are ready.

 












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