माँ के भोग के लिए बनाए सूखे काले चने । Without Onion Garlic Kala Chana Masala
#Garimasyummyfoodrecipes
#garimasvlog
Recipes in Hindi and English Both
with Video
Find me on Facebook : https://www.facebook.com/groups/GarimasYummyRecipes/
FaceBook Page : https://www.facebook.com/pg/GarimasYummyDeliciousRecipes/posts
Find me on Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCSeywlNJJbhYSSQVWa6v2PQ/videos
Garima's Vlog : https://www.youtube.com/channel/UCzCWuTAidEy2qMY0Jr691lA
माँ के भोग के लिए बनाए सूखे काले चने । Without Onion Garlic Kala Chana Masala
सात्विक चना मसाला
सामग्री
काला चना 1 कप
आलू 1 साबुत
अमचूर 2
नमक स्वादानुसार
टमाटर 2
हरी मिर्च 2
अदरक टुकड़ा 1 इंच
सरसो तेल 2 टेबलस्पून
जीरा 1/2 टीस्पून
हींग 1/4 टीस्पून
कसूरी मेथी 2 टीस्पून
हल्दी पाउडर 1/2 टीस्पून
लाल मिर्च पाउडर 1 टेबलस्पून
धनिया पाउडर 1.5 टीस्पून
चना मसाला 2 टीस्पून
हरी धनिया कटी हुई
विधि
- चनों को रात भर के लिए भिगा दें।
- सुबह पानी से छान लें।
- आलू को छीलकर टुकड़ो में काट लें।
- टमाटर, हरी मिर्च और अदरक को चॉपर में चॉप कर लें या मिक्सी में पीसकर पेस्ट बना लें। प्
- रेशर कुकर में भीगा चना, नमक, अमचूर और आलू डाल दें।
- कुकर का ढक्कन लगाकर तेज आंच पर एक सीटी लगाएं।
- फिर आंच को धीमा करके 10 मिनट तक पकाएं।
- गैस बंद कर दें।
- कड़ाही में सरसों तेल गरम करे।
- जीरा, हींग और कसूरी मेथी के तड़का दें।
- चॉप किये टमाटर, अदरक और हरी मिर्च डाल दें।
- धीमी आंच पर ढककर भून लें।
- एक कटोरी में सारे सूखे मसाले डालकर अच्छे से सूखा ही मिला लें।
- टमाटर का पेस्ट भुन जाए तो सूखे मसाले का मिश्रण डालकर धीमी आंच पर भून लें।
- चने के साथ जो उबले आलू है उनको मैश कर लें।
- अमचूर के टुकड़े निकालकर हटा दें।
- भुने मसाले में, उबले चने पानी सहित डाल दें।
- अच्छे से मिलाएं।
- 10 मिनट के लिए धीमी आंच पर ढककर पकाएं।
- बीच बीच मे चलाते भी रहे।
- चनों का पानी अच्छे से सूख जाए तो गैस बंद कर दें।
- टेस्टी चना मसाला बनकर तैयार है।
- चने पर हरी धनिया डालकर सर्व करें।
Satvik Chana Masala
Material
Black Chickpeas 1 cup
Potato 1
Whole dry mango 2 piece
Salt to taste
Tomato 2
Green Chili 2
Ginger slice 1 inch
Mustard oil 2 tbsp
Cumin seeds 1/2 teaspoon
Asafoetida 1/4 tsp
Kasuri Methi 2 tsp
Turmeric powder 1/2 tsp
Red chili powder 1 tablespoon
Coriander powder 1.5 tsp
Chana Masala 2 tsp
Coriander chopped
Method
- Let the chickpeas soak for the overnight.
- Sieve water in the morning.
- Peel the potatoes and cut them into pieces.
- Chop the tomatoes, green chillies and ginger into the chopper or grind them in a grinder and make a paste.
- Add soaked chickpeas, salt, mango powder and potatoes to the pressure cooker.
- Cover the cooker and give a whistle on high flame.
- Then reduce the heat and cook for 10 minutes.
- Turn off the gas.
- Heat the mustard oil in the pan.
- Sprinkle cumin seeds, asafetida and kasoori methi.
- Add chopped tomatoes, ginger and green chillies.
- Cover and fry on low heat.
- Put all the dried spices in a bowl and mix it well.
- Once the tomato paste is roasted, add the dry spices mixture and fry it on low heat.
- Mash the boiled potatoes which boil with chickpeas.
- Remove the pieces of dry mango.
- Add boiled chickpeas In spices and mix well.
- Cover and cook on low heat for 10 minutes.
- Stir in between.
- If the water of chickpeas is dry well, turn off the gas.
- Tasty chana masala is ready.
- Serve by adding green coriander to the chickpeas.
Comments
Post a Comment