इस दिवाली घर मे ही बनाये बिना मावे की मूंग दाल बर्फी जो मुँह में जाते ही घुल जाए । Mung Dal Barfi

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इस दिवाली घर मे ही बनाये बिना मावे की मूंग दाल बर्फी जो मुँह में जाते ही घुल जाए । Mung Dal Barfi



मूंग दाल बर्फी 


सामग्री 


पीली (धुली) मूंग दाल 1 कप 
देशी घी 1 कप 
दूध 2 कप 
चीनी 1 कप या थोड़ा ज्यादा 
छोटी इलायची पाउडर 1 टीस्पून 
कटे मेवे पिस्ता, बादाम 2 टेबलस्पून 

विधि 


  • मूंग दाल को धुलकर 2 घण्टे के लिए भिगा दें। 
  • पानी से छानकर 10 मिनट के लिए अलग रख दें। 
  • किसी तौलिये पर 15 मिनट के लिए फैला दें। 
  • कड़ाही में देशी घी गरम करें। 
  • मूंग दाल डालकर तेज आंच पर चलाते हुए गोल्डन होने तक भून लें। 
  • भुनने में कुल 10 से 12 मिनट लगते हैं। 
  • घी से दाल को छान लें। 
  • बचे घी को एक कटोरी में रख दें। 
  • दाल थोड़ी ठंडी हो जाये तो मिक्सी में सूखा पीस लें। 
  • जिस कड़ाही में दाल भूनी थी उसी में दूध डालकर गरम करे। 
  • दूध में उबाल आये तो चीनी डालकर घुलने तक पकाएं। 
  • छोटी इलायची का पाउडर भी डाल दें। 
  • अब पिसी दाल डालकर अच्छे से मिलाएं। 
  • मध्यम आंच पर दाल और दूध के मिक्सचर को लगातार चलाते हुए पकाएंगे। 
  • मिक्सचर जब गाढ़ा होने लगे तब बचे घी में से आधा डालकर मिला लें। 
  • फिर चलाते रहे। 
  • इसी तरह से सारा बचा घी डाल लें। 
  • आधे कटे मेवे भी डाल दें। 
  • मिक्सचर पकते पकते एकदम बर्फी के मिश्रण जैसा हो जाएगा। 
  • एक थाली में घी लगा दें। 
  • इस थाली में बर्फी का सारा मिश्रण डालकर फैलाएं। 
  • ऊपर से बचे मेवे डालकर फैलाएं। 
  • 30 मिनट के लिए बर्फी को ठंडा होने दें। 
  • बर्फी के पीस काटकर सर्व करें। 
  • बढ़िया मूंग दाल की बर्फी बनकर तैयार है।







Moong Dal Barfi 


Material 


Yellow (dhuli) moong dal 1 cup 
Desi Ghee 1 cup 
Milk 2 cups 
Sugar 1 cup or slightly more 
Small cardamom powder 1 tsp 
Chopped dry pistachios, almonds 2 tablespoons 

Method 


  • Wash the moong dal and soak it for 2 hours. 
  • Strain with water and keep aside for 10 minutes. 
  • Spread it on a towel for 15 minutes. 
  • Heat ghee in a pan. 
  • Add moong dal and roast till it becomes golden while running on high flame. 
  • It takes a total of 10 to 12 minutes to roast. 
  • Sieve the lentils with ghee. 
  • Put the remaining ghee in a bowl. 
  • If the lentils turn slightly cold, grind them dry in a grinder. 
  • Put milk in the pan where the pulses were roasted and heat it. 
  • When milk comes to boil, add sugar and cook till it dissolves. 
  • Add small cardamom powder as well. 
  • Now add ground dal and mix well. 
  • Cook the pulses and milk mixture on medium flame while stirring continuously. 
  • When the mixture starts to thicken, add half of the remaining ghee and mix. 
  • Then kept running. 
  • Likewise add all the remaining ghee.
  • Add half the chopped nuts also. 
  • The mixture will be very similar to the barfi mixture as it cooks. 
  • Put ghee in a plate. 
  • Spread all the barfi mixture in this plate. 
  • Spread the remaining dry fruits over it. 
  • Allow the barfi to cool for 30 minutes. 
  • Cut the barfi pieces and serve. 
  • Fine moong dal barfi is ready.











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