इस दिवाली घर मे ही बनाये बिना मावे की मूंग दाल बर्फी जो मुँह में जाते ही घुल जाए । Mung Dal Barfi
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इस दिवाली घर मे ही बनाये बिना मावे की मूंग दाल बर्फी जो मुँह में जाते ही घुल जाए । Mung Dal Barfi
मूंग दाल बर्फी
सामग्री
पीली (धुली) मूंग दाल 1 कप
देशी घी 1 कप
दूध 2 कप
चीनी 1 कप या थोड़ा ज्यादा
छोटी इलायची पाउडर 1 टीस्पून
कटे मेवे पिस्ता, बादाम 2 टेबलस्पून
विधि
- मूंग दाल को धुलकर 2 घण्टे के लिए भिगा दें।
- पानी से छानकर 10 मिनट के लिए अलग रख दें।
- किसी तौलिये पर 15 मिनट के लिए फैला दें।
- कड़ाही में देशी घी गरम करें।
- मूंग दाल डालकर तेज आंच पर चलाते हुए गोल्डन होने तक भून लें।
- भुनने में कुल 10 से 12 मिनट लगते हैं।
- घी से दाल को छान लें।
- बचे घी को एक कटोरी में रख दें।
- दाल थोड़ी ठंडी हो जाये तो मिक्सी में सूखा पीस लें।
- जिस कड़ाही में दाल भूनी थी उसी में दूध डालकर गरम करे।
- दूध में उबाल आये तो चीनी डालकर घुलने तक पकाएं।
- छोटी इलायची का पाउडर भी डाल दें।
- अब पिसी दाल डालकर अच्छे से मिलाएं।
- मध्यम आंच पर दाल और दूध के मिक्सचर को लगातार चलाते हुए पकाएंगे।
- मिक्सचर जब गाढ़ा होने लगे तब बचे घी में से आधा डालकर मिला लें।
- फिर चलाते रहे।
- इसी तरह से सारा बचा घी डाल लें।
- आधे कटे मेवे भी डाल दें।
- मिक्सचर पकते पकते एकदम बर्फी के मिश्रण जैसा हो जाएगा।
- एक थाली में घी लगा दें।
- इस थाली में बर्फी का सारा मिश्रण डालकर फैलाएं।
- ऊपर से बचे मेवे डालकर फैलाएं।
- 30 मिनट के लिए बर्फी को ठंडा होने दें।
- बर्फी के पीस काटकर सर्व करें।
- बढ़िया मूंग दाल की बर्फी बनकर तैयार है।
Moong Dal Barfi
Material
Yellow (dhuli) moong dal 1 cup
Desi Ghee 1 cup
Milk 2 cups
Sugar 1 cup or slightly more
Small cardamom powder 1 tsp
Chopped dry pistachios, almonds 2 tablespoons
Method
- Wash the moong dal and soak it for 2 hours.
- Strain with water and keep aside for 10 minutes.
- Spread it on a towel for 15 minutes.
- Heat ghee in a pan.
- Add moong dal and roast till it becomes golden while running on high flame.
- It takes a total of 10 to 12 minutes to roast.
- Sieve the lentils with ghee.
- Put the remaining ghee in a bowl.
- If the lentils turn slightly cold, grind them dry in a grinder.
- Put milk in the pan where the pulses were roasted and heat it.
- When milk comes to boil, add sugar and cook till it dissolves.
- Add small cardamom powder as well.
- Now add ground dal and mix well.
- Cook the pulses and milk mixture on medium flame while stirring continuously.
- When the mixture starts to thicken, add half of the remaining ghee and mix.
- Then kept running.
- Likewise add all the remaining ghee.
- Add half the chopped nuts also.
- The mixture will be very similar to the barfi mixture as it cooks.
- Put ghee in a plate.
- Spread all the barfi mixture in this plate.
- Spread the remaining dry fruits over it.
- Allow the barfi to cool for 30 minutes.
- Cut the barfi pieces and serve.
- Fine moong dal barfi is ready.
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