कच्चे केले कि ऐसी सब्जी बनाएंगे तो पड़ोसी भी पूछने आएंगे । kachche kele ki sabji | Raw banana sabzi
#Garimasyummyfoodrecipes
#garimasvlog
Recipes in Hindi and English Both
with Video
Find me on Facebook : https://www.facebook.com/groups/GarimasYummyRecipes/
FaceBook Page : https://www.facebook.com/pg/GarimasYummyDeliciousRecipes/posts
Find me on Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCSeywlNJJbhYSSQVWa6v2PQ/videos
Garima's Vlog : https://www.youtube.com/channel/UCzCWuTAidEy2qMY0Jr691lA
कच्चे केले कि ऐसी सब्जी बनाएंगे तो पड़ोसी भी पूछने आएंगे । kachche kele ki sabji | Raw banana sabzi
कच्चे केले की सब्जी
सामग्री
कच्चा केला 4
टमाटर 1
लहसुन 7 कली
सूखी लाल मिर्च 4
लौंग 2
छोटी इलायची 2
जावित्री 1 टीस्पून
तेल 3 टेबलस्पून
हींग 1/4 टीस्पून
जीरा 1 टीस्पून
प्याज 1 क्रश किया हुआ
अदरक लहसुन पेस्ट 1.5 टीस्पून
हल्दी पाउडर 1/2 टीस्पून
धनिया पाउडर 1 टीस्पून
लाल मिर्च पाउडर 1 टीस्पून
नमक स्वादानुसार
कसूरी मेथी 1 टीस्पून
विधि
- केले को छीलकर मोटे चिप्स में काट लें।
- केले के चिप्स को पानी मे डालकर अलग रख दें।
- टमाटर, लहसुन, लाल मिर्च, लौंग, इलायची और जावित्री को एक साथ पीसकर पेस्ट बना लें।
- कड़ाही में तेल गरम करें।
- हींग, जीरा का तड़का दें।
- प्याज ड़ालकर लाल करें।
- अदरक लहसुन का पेस्ट डालकर भूनें।
- सारे पिसे मसाले डालकर भून लें।
- टमाटर और मसालों का पेस्ट डालें।
- नमक डालकर मिलाये और धीमी आंच पर ढककर भूनें।
- मसाला तेल छोड़ दे, तब कटे केले डालकर तेज आंच पर थोड़ा भून लें।
- ग्रेवी के लिए पानी डालें।
- कसूरी मेथी डालकर मिलाये।
- ढक्कन लगाकर केले के गलने तक पकाएं।
- गैस बंद कर दें।
- हरी धनिया डालकर रोटी के साथ सर्व करें।
Raw banana vegetable
Material
Raw banana 4
Tomatoes 1
Garlic 7 cloves
Dry red chilli 4
Cloves 2
Small cardamom 2
Mace 1/2 tsp
Mustard oil
3 tablespoons
Asafoetida 1/4 tsp
Cumin seeds 1 tsp
Onion 1 crushed
Ginger garlic paste 1.5 tsp
Turmeric powder 1/2 tsp
Coriander powder 1 tsp
Red chilli powder 1 tsp
Salt to taste
Dried Fenugreek 1 tsp
Method
- Peel the banana and cut it into thick chips.
- Put banana chips in water and set aside.
- Grind tomatoes, garlic, red chillies, cloves, cardamom and mace together and make a paste.
- Heat the oil in a wok.
- Give the temper of asafoetida and cumin.
- Add onion and fry till red.
- Add ginger garlic paste and fry it.
- Add all the spices and fry them.
- Add the paste of tomatoes and spices.
- Add salt and mix and fry on low heat.
- When masala leaves the oil, then add sliced bananas and fry a little on high heat.
- Add water to the gravy.
- Add the dry fenugreek and mix.
- Cover with a lid and cook until the banana melts.
- Turn off the gas.
- Add green coriander and serve with bread.
Comments
Post a Comment